Flaskepost på stranden og god kommunikation

Dårlig kommunikation i parforholdet

Når vi mødes og forelsker os, så taler kærligheden sit helt eget klare sprog. Det tager ikke lang tid, før vi er tætte, hygger, griner og har det godt sammen. Den gode og trygge kontakt giver os følelse af lykke og en dyb samhørighed. Vi kan med begejstring fortælle omverdenen om vores partners bedste sider, og hvor dejlig han eller hun er. Kommunikationen føles god, ja, faktisk helt anderledes, end vi har prøvet det med nogen før!

Når den første forelskelse har lagt sig, oplever de fleste par fra tid til anden problemer med kommunikationen - dårlig kommunikation. Sårede følelser, skuffede forventninger og dårlig stemning kan gøre, at vi holder op med at kommunikere. Når det sker, erstattes den gode kommunikation ofte af kritik, forsvar, utilfredshed, skænderier og distancering. En dyb og smertefuld tavshed kan tage over sammen med en forvirring over, hvad der egentlig er op og ned i de endeløse og opslidende uenigheder eller skænderier. Og det er måske overflødigt at bemærke, at intimitet og sexlivet ikke ligefrem blomstrer under disse omstændigheder.

I parterapi, møder jeg ofte par, som fortæller, at de egentlig ikke ved, hvad det er, de skændes om. De gør det bare, og det er desværre blevet en rigtig dårlig vane. Små dagligdags ting, et enkelt ord eller en køleskabsdør, som ikke er lukket, giver grobund for diskussion og efterfølgende dårlig stemning. Mange problemer i parforholdet skyldes, at vi ikke kommunikerer på en hensigtsmæssig måde med hinanden. Det vil sige, at vi ikke længere kan lytte og fortælle hinanden, hvordan vi egentlig har det, og fortælle om vores følelser, ønsker, behov og forventninger til hinanden. Men hvor starter man, når stemningen og kommunikationen i parforholdet er gået helt skævt?

 

Hvad er god kommunikation i parforholdet?

Empatisk sårbar kommunikation danner grundlaget for et velfungerende parforhold. I parterapi er der mulighed for at udforske ”vi’et” og tid til at udvikle sig sammen med sin partner. Som parterapeut hjælper jeg par med at forstå hinanden og guider dem til at kommunikere på en måde, der får partneren til at lytte og til at føle sig hørt og forstået. Hvis du oplever, at din partner lytter, accepterer og anerkender dig, som den du er, vil du ofte have lettere ved selv at vise forståelse.

Når du øver dig i at kommunikere på en ny måde, kan det være en stor udfordring, men det fører ofte til et styrket parforhold, hvor man genvinder kontakt og nærhed til hinanden. Gennem træning og øvelser lærer du at sætte ord på følelser, forbinde oplevelser med mening og identificere, hvad der udløser konflikter, og hvad der giver tryghed og nærhed.

Et menneske, der ikke er blevet ”trænet” i at udtrykke følelser som barn, kan finde situationen meget udfordrende, hvis han eller hun pludselig skal forsøge at kommunikere med sin partner på en ny måde. Et menneske, der på den anden side finder det let at tale om følelser, men som har følt sig udelukket fra sin partners indre, kan føle sig meget overvældet og utryg, når der sker noget nyt. Det er ofte lettere at blive i noget velafprøvet end at tage ansvaret og lægge indsatsen, som det kræver at skabe noget nyt og uprøvet.

En fornyelse og forbedring af parforholdet åbner ofte op for en ”magi” og tilskynder begge parter til at forstå og være mere empatiske med hinanden uden at vurdere eller dømme.

 

Et par gode råd til empatisk kommunikation:

Bliv på egen banehalvdel. Tag ansvar for dine egne behov, ønsker, tanker, følelser og handlinger – i stedet for at føle dig som offer for andre eller gå over på den andens banehalvdel. Respekter dine egne rettigheder, samtidig med at du udtrykker respekt for din partners rettigheder, behov, ønsker, tanker, følelser og handlinger.

Lyt med ørene og hjertet – stil åbne nysgerrige spørgsmål.

Er der andet, man kan gøre for bedre kommunikation i parforholdet?

Når der er dårlig kommunikation i parforholdet, har vi en tendens til at fokusere på alt, hvad vi ikke bryder os om ved parforholdet og ved den anden. Vi bliver optaget af at finde fejl og mangler, og det, vi giver opmærksomhed, giver vi liv. For at hjælpe os selv og vores parforhold må vi fokusere mere på alt det, der faktisk fungerer. Og vi skal fortælle hinanden om det. Hvordan føles det, hvis din partner fortæller dig, hvad du eller I gør godt?  Formentlig er det rart, og du bliver selv mere imødekommende. Du får måske også selv lyst til at fortælle noget, som du synes din partner gør godt, eller som I er gode til sammen.

Forslag til øvelse:

Fortæl din partner, at du savner ham eller hende. Spørg om din partner vil være med til en øvelse. Afsæt lidt tid, og fortæl hinanden, hvad I værdsætter ved hinanden. Hvad er din partner god til? Hvilke særlige positive egenskaber oplever du? Hvad bringer det til dit liv? Alt, hvad vi tænker på, forstærkes, positive ting også. Hav tålmodighed, positive forandringer tager lidt tid.

God kommunikation i parforholdet handler meget om at lytte og om empatisk kommunikation. Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver, at du lytter.

Søger I en mandlig parterapeut på Frederiksberg?

Jeg håber, at dette indlæg om dårlig kommunikation, og god kommunikation, kan bidrage og inspirere dig til bedre kommunikation i dit parforhold. Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk.

 

Pas på dig selv og dit parforhold,

 

Brian Carmohn Späth

Psykoterapeut MPF

 

OM PARTERAPI- KLIK HER

BOOK TID - KLIK HER