Generaliseret Angst

Hvad er generaliseret angst?

Generaliseret angst er kendetegnet ved en vedvarende indre uro, mange bekymringstanker og en generel angst, som ikke er relateret til et bestemt sted eller en bestemt situation.

Bekymret eller overbekymret?

Alle mennesker har bekymringer, og det er helt almindeligt at bekymre sig. Den form for tanker er i mange tilfælde nødvendige for at kunne fungere godt som menneske. Når dine bekymringstanker derimod tager overhånd og bliver mere hyppige og intense, kan det opleves meget ubehageligt. Dette kan opleves som konfliktfyldt, da du måske samtidig synes, at det er godt at bekymre sig. På den ene side ”forbereder” bekymringerne dig nemlig på, ”hvad der måske kan ske” og giver dig en tryghed og kontrol. Men på den anden side vil du gerne være fri for dine bekymringstanker, fordi de virker opslidende og giver dig stort ubehag.

Bekymringstanker kan omhandle mange ting. De kan komme til udtryk omkring dine daglige gøremål, dit arbejde, din økonomi, dine nærmeste, dit helbred eller noget helt andet.

Hvad er årsagen til generaliseret angst?

Årsagen til generaliseret angst er der delte meninger om. De fleste undersøgelser peger på omsorgssvigt i barndommen og på tidspunkter, hvor uforudsigelighed har været et livsvilkår. Andre undersøgelser peger på genetiske disponeringer, og det er påvist, at kvinder er mere udsatte end mænd. Hvad der end er årsagen, forsvinder bekymringsangst ikke af sig selv.

Generaliseret angst
Generaliseret angst

Hvorfor bekymrer jeg mig så meget?

Du oplever måske, at du bare er en bekymret type, og at det er en del af din personlighed. Måske læser du med her, fordi du synes, at du bekymrer dig for meget, og det er et voksende problem.

Dine bekymringstanker er måske begyndt at køre i ring, eller måske grubler du meget, har tankemylder og har svært ved at bryde fri af tankemønsteret. Ofte er det måske sådan, at bekymringerne fortsætter om natten, og at de kan holde dig vågen, når du forsøger at sove og blive genopladet til næste dag. Hvis du har en tendens til at bekymre dig om de fleste ting i livet, og hvis angsten begynder at forstyrre din hverdag, så kan det være generaliseret angst.

Generaliseret angst kan medføre en nedsat evne til at fungere godt i hverdagen og kan føles nærmest invaliderende. Du bliver udmattet, får mindre overskud og bliver dårligere til at løse problemer i din hverdag. Samtidig er du som menneske i konstant alarmberedskab, og dit nervesystem er på overarbejde. Angsten sætter sig i kroppen, og du kan opleve nervøsitet, anspændthed, koncentrationsbesvær, blive hurtigt træt, få søvnproblemer eller få andre fysiske samt psykiske symptomer, som er meget ubehagelige.

Behandling af generaliseret angst på Frederiksberg:

Du kan heldigvis få det meget bedre gennem psykoterapi. Behandling af generaliseret angst har et klart fokus på her og nu. Du får hjælp til at opdage, at din angst for det meste udløses af dine tanker, dine indre billeder, din indre dialog og af opfattelser, der vedrører fremtiden - og at disse begivenheder faktisk ikke eksisterer i nutiden. Har du brug for hjælp til at få kontrollen over dit eget liv og få mere frihed? Vil du gerne have større fokus på det, som gør dig glad og hvile stærkere i dig selv? Så er du velkommen til at ringe eller maile til mig.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk

BOOK TID - KLIK HER