Sorg og tab

Hvad er sorg og tab?

Sorg er en sjælelig proces, der udløses ved tab af noget, der er betydningsfuldt for dig. Det kan være tabet af en, som du elsker, og det kan også være tabet af det gode helbred eller job, ligesom det kan udløses af skilsmisse, sygdom, børn, der flytter hjemmefra, eller venskaber, der går i stykker.

Når du undervejs i livet lider tab, eller der sker en livsændring, er det vigtigste, at du lader dig selv føle følelserne, og at du taler om det, du gennemgår.  Sorgen er ofte en lang og svær følelsesmæssig proces, men den kan ikke undviges. Den er forbundet med smertefulde, næsten ubærlige følelser og ofte en usikkerhed og håbløshed ift. fremtiden.

Sorg og sorgarbejde – hvordan bliver det bedre?

Sorgprocessen skal hjælpe dig med at tage afsked med det tabte og skabe dig et nyt liv uden det, du har mistet. Dit liv er blevet vendt op og ned, du er blevet rystet, ulykkelig, handlingslammet, og du skal bearbejde de livsforandringer, der følger med tabet. Sorgen er et signal til dig om, at du har brug for at sænke dine krav og forventninger i en periode. Enhver sorg er sin egen, og der er ingen rigtig måde at sørge på. Det er vigtigt, at du tager tingene i dit eget tempo og på din egen måde. Din krop reagerer måske med enorm træthed, tristhed, humørsvingninger, koncentrationsbesvær, frygt, angst, rastløshed og søvnproblemer. Det kan alt sammen være signaler til dig, og din omverden om, hvad du gennemgår.

Som pårørende kan det være svært og skræmmende at håndtere situationen. Det bedste, du kan gøre som pårørende, er at vise, at du er der, lytte og hjælpe med hverdagens gøremål, som kan virke uoverskuelige.

Pige ser solopgang alene i sorg efter tab
Livets træ og livskriser. 40 års og 50 års kriser

Sorg kommer som i bølger

I sorg kan det føles, som om livet aldrig bliver bedre igen. Sådan er det ikke. Uanset hvor smertefuldt det er, så kommer du igennem det. Der er ingen genveje, og det er vigtigt, at du giver dig selv tid til at heale, og at du lytter til din krops signaler.  Det kan blive lettere at håndtere, hvis du er åben over sorgen og taler om den. Når alt er kaotisk, og intet føles meningsfuldt, er det vigtigt at prøve at holde fast i dine daglige rutiner. Det kan være nødvendigt at skære ned på arbejde og anden stress, men prøv at opretholde regelmæssige spisevaner og sovevaner. Vær alene, når du vil og har brug for det, men luk dig ikke helt af. Støtte fra pårørende er ekstremt vigtigt for at komme videre.

Få hjælp til at bearbejde sorgen:

Det kan være en overvældende proces at bearbejde sorg og tab. Det er stærke følelser, og der er absolut intet forkert i at bede om hjælp, når du har brug for det - tværtimod. Terapi kan hjælpe dig med at bearbejde sorgen, finde fodfæste og genfinde livsglæden igen.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk

BOOK TID - KLIK HER