Lavt selvværd

Usikkerhed, mindreværd & lavt selvværd

Hvad er selvværd?

Når du har et højt selvværd, er du positiv overfor dig selv og dit liv generelt. Du hviler mere i dig selv og betragter dig selv som værdifuld, uanset om du klarer dig godt eller dårligt. Du er ikke afhængig af andres anerkendelse og ros og kan lide dig selv, selvom du får kritik eller møder modstand i livet.

Et højt selvværd er ikke noget, som du er født med. Det opbygges i barndommen og i samspillet med dine forældre og andre betydningsfulde voksne. Processen kaldes refleksion og betyder, at din selvopfattelse påvirkes af den måde, som du ser dig selv reflekteret i dine forældres adfærd over for dig. Er du i din opvækst blevet mødt med kærlighed og accept, så vil du ofte have et mere positivt syn på dig selv.

Vær opmærksom på dine egne behov og dine grænser

Når du har et lavt selvværd, har du en tendens til at se dig selv og dit liv i et mere negativt og selvkritisk perspektiv. Du reflekterer negativt og har en negativ indre dialog med dig selv og om dig selv.

Du tilsidesætter dine egne behov til fordel for andres og har svært ved at sætte sunde grænser. Du bliver dårligere til at håndtere de udfordringer, som livet byder dig, og du vil ofte mærke, at det er forbundet med ubehagelige følelser i kroppen. 

Tegn på et lavt selvværd:

  • Du bliver usikker i sociale sammenhænge
  • Du føler dig forkert og føler, at andre er vigtigere end dig
  • Du stiller meget høje krav til dig selv
  • Du er tilbageholdende og søger ros fra andre
  • Du har en hård ’indre kritiker’
  • Du har svært ved at sige nej og pleaser andre
  • Du tænker på hvad andre tænker om dig
  • Du er bekymret for, at du ikke er god nok
Ung tilfreds og glad pige med højt selvværd og fri af social angst
Fodspor på stranden. Finde dig selv og styrk dit selvværd

Hvorfor er det vigtigt med selvværd?

Det er aldrig for sent at forbedre og udvikle dit selvværd. Et højt selvværd kan betragtes som sindets immunforsvar. Et immunforsvar, der giver dig en modstandsdygtig psyke. Det får dig til at forstå, hvad der er dit, hvad der er andres, samt tænke mere positivt om dig selv. Det betyder, at du blandt andet håndterer modgang på en mere konstruktiv måde og bliver mere tilfreds med dig selv.

Selvværd eller selvtillid?

Selvværd og selvtillid er ofte to ord, som bruges i flæng. Selvtillid handler om det, du gør, og om at have en tro på dine egne evner. Selvværd handler om det, du er, om en god selvfølelse, en god selvforståelse og om en følelse af at have værdi i livet.

Behandling af lavt selvværd på Frederiksberg:

Samtaleterapi kan hjælpe dig godt videre, hvis du oplever tegn på usikkerhed, mindreværd eller lavt selvværd.

Terapi hjælper dig med at udvikle dit selvværd, sætte sunde grænser og øge omsorgen og ansvarligheden over for dig selv. Samtidig er det vigtigt, at du får bearbejdet dårlige oplevelser fra din opvækst og fortid. Kroppen husker, og du har ikke godt af en bagage, som tynger.

Du vil med terapi komme i bedre kontakt med dig selv, dine behov, dine grænser og bevare følelsen af at være accepteret og elsket.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk

BOOK TID - KLIK HER