Mindfulness Frederiksberg

Opdag din egen indre ro med mindfulness

Du har måske hørt om mindfulness, som er en af de mest populære og effektive metoder til eksempelvis forebyggelse og håndtering af  stress, angst, og depression. Men hvad er mindfulness – og hvilke fordele følger der med at praktisere mindfulness? Læs med her, og bliv meget klogere!

Mindfulness – kunsten at finde sig selv i nuet

Mindfulness har dybe rødder i den buddhistiske tradition. Buddhismen lærer os, at vores konstante søgen efter lykke og vores forsøg på at flygte fra lidelse resulterer i utilfredshed, frygt og endda depression.

Det iboende budskab i mindfulness er at leve i øjeblikket. Den konstante bekymring for fremtiden og forsømmelse af nuet narrer vores sind til at tro, at livets højdepunkter ligger et andet og mere fortryllende sted. Og det er denne fejlagtige overbevisning, som fører til lidelse.

Bevidsthed og opmærksomhed i fokus

Et centralt aspekt af mindfulness er at dyrke opmærksomhed og at rette denne mod nuet. Det handler om at observere dine tanker og følelser, som de kommer og går, og acceptere dem uden at vurdere eller dømme.

Selvom du måske oplever negative tanker, er det vigtigt at forstå, at accept i denne sammenhæng ikke betyder at foretrække disse som dominerende for dit liv, men snarere en anerkendelse af disse som en del af livsoplevelsen.

Gennem meditation skærpes din evne til at bevare fokus. Selvom det kan være udfordrende, er hvert skridt værdifuldt. Bliver din opmærksomhed afledt, handler det om tålmodigt at bringe den tilbage på sporet.

Meditationens betydning for mindfulness-træning

Meditation handler om bevidst koncentration. Selvom denne praksis som oftest forbindes med østens mystik, har meditation været en del af mange kulturer.

Her i de nordligt beliggende lande har vi for eksempel haft tradition for ”mørkning”, hvilket indebærer at sidde stille under solnedgangen og reflektere over dagen, der er gået. I kristendommen opfordrer man ligeledes til at være i nuet – ikke blot under bøn, men også i forbindelse med det daglige arbejde.

Den stilhed, meditationen fordrer, blotlægger vor indre dialog og de tankestrømme, som ellers overdøves af hverdagens støj. Det er under meditation, at vi kan erkende, hvilke mekanismer og mønstre der dominerer og styrer vores handlinger og følelser i hverdagen. Og det er her, vi får muligheden for at frigøre os fra disse.

Mand og kvinde der mediterer mindfulness
Buddha i mindfulness

Nuet og dets potentiale

Som tidligere nævnt, er det at være i nuet hovedtanken bag mindfulness. Dog er det værd at bemærke, at dette ikke blot handler om at opleve øjeblikket, men om at gøre det uden at vurdere eller dømme.

Det menneskelige sind er konstant på jagt efter forbedringer, hvilket kan føre til en konstant utilfredshed med det nuværende. Det er ikke, fordi det er unaturligt at fungere på den måde. Det er blot temmelig uhensigtsmæssigt.

Der er ikke meget vundet ved at være i nuet, hvis man konstant skal beklage sig og måske i virkeligheden bare vil have øjeblikket overstået, fordi det sikkert bliver meget bedre om lidt. Ved at praktisere mindfulness lærer du at være i øjeblikket med en kærlig, venlig og ikke-dømmende holdning. En tilstedeværelse med det, som er fra øjeblik til øjeblik.

Mindfulness handler om at være fuldt til stede i øjeblikket med venlighed og accept af os selv. At praktisere nærvær er en grundlæggende del af såvel buddhisme som kristendom, hinduisme, islam, jødedom og taoismen samt diverse naturreligioner. Meditation gør dig således ikke automatisk til buddhist.

Håndtering af livets udfordringer

Mange af os lever i en konstant bestræbelse på at forsøge at undvige livets udfordringer, enten ved at fylde vores tid med aktiviteter eller ved at søge distraktioner. Sport, tv, sociale medier, mad, snak og dagligdags trivialiteter hører til blandt disse, og det er de færreste, som lever helt uden.

Men har du nogensinde prøvet bare at sidde stille og mærke øjeblikket helt uden distraherende elementer? I denne stilhed kan du opleve  rastløshed, men du kan også finde dyb accept og fred – især hvis du øver dig hver eneste dag.

Væk fra fortiden og fremtiden

Alt for ofte lever vi enten i fortidens skygger eller i fremtidens forhåbninger. Vi grubler over fortiden og frygter fremtiden. Vi bygger op til vores forventninger og fantasier om, hvordan livet burde være. Eller også leder vi efter en syndebuk for det, der ikke gik som planlagt – og alt for ofte ender vi med at pege fingre af os selv.

Mindfulness er en invitation til at være fuldt til stede i nuet. Med mindfulness kan du lære at bringe din opmærksomhed tilbage til nuet, ikke kun når alt går godt, men også når du står over for udfordringer. Du kan opnå en dybere forståelse af din egen indre verden og dine reaktioner på det, der sker omkring dig.

At opleve øjeblikket

At være i nuet handler ikke kun om at mærke det fysisk, men også om at observere tanker og følelser med en mildhed. Det handler ikke om at blive slave af følelser, men om at se dem med en vis afstand og humor.

Når du udvikler et mere kærligt forhold til dig selv gennem mindfulness, finder du ofte en dybere taknemmelighed for livets små øjeblikke. Blot få minutters øvelse i at opleve nuet i stilhed vil styrke din selvindsigt og hjælpe dig med at håndtere livets svære stunder med lethed i sindet.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til mig om Mindfulness på Frederiksberg. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk.

BOOK TID – KLIK HER

Kontakt – Tid Til Forandringer Frederiksberg:

    Dit navn (skal udfyldes)

    Din e-mail (skal udfyldes)

    Emne (skal udfyldes)

    Din besked