Konflikter i parforholdet

Konflikter i parforholdet er en kilde til stress

Selvom parforholdet er helt afgørende for vores trivsel, kan det samtidig være meget krævende at få forholdet til at fungere i hverdagen. Almindelige små dagligdags ting og misforståelser i parforholdet kan hurtigt føre til skænderier og konflikter. Der er mange forskellige måder at reagere på, når en konflikt udspiller sig i parforholdet. Der er lige så mange måder at forsøge at forsone, undskylde eller reparere båndet til vores partner på. Nogle er mere vellykkede end andre!

Hvordan forsoner, undskylder eller reparerer du forholdet efter en konflikt?

Ifølge den anerkendte parforholdsforsker Dr. John Gottman er reparation efter en konflikt det ”hemmelige middel” til at opnå/opretholde et følelsesmæssigt tæt forbundent parforhold. Vellykkede ​​"reparationsforsøg" kan redde parforholdet på trods af mange og tilbagevendende konflikter. De fleste par skændes, og det er en naturlig del af at være tæt forbundet med et andet menneske og leve i et parforhold.

I konfliktsituationer kan vi sige og gøre ting, som efterfølgende fortrydes. Men der er ifølge Dr. John Gottman et "hemmeligt middel", der karakteriserer de par, der fortsat er lykkelige sammen på trods af deres konflikter i parforholdet. Det hemmelige middel fungerer som et "reparationsforsøg", hvilket betyder, at en af parterne gør eller siger noget, der reducerer følelsen af ​​negativitet og forhindrer konflikten i at køre af sporet.

Hvordan kan et reparationsforsøg se ud i parforholdet?

Der er mange forskellige varianter af et reparationsforsøg i parforholdet, der kan fungere. For eksempel kan du bruge humor, skære en sjov grimasse, dele en sårbar følelse, forsøge at trykke på pytknappen, give et kram eller vise, at du forstår din partners perspektiv.

I Dr. John Gottman populære bog; Syv gyldne regler for to der lever sammen, beskriver han reparationsforsøg således:

”Dette udtryk refererer til enhver erklæring eller handling - fjollet eller på anden måde - der forhindrer negativitet og konflikt til at eskalere ud af kontrol”

Reparationsforsøg er altså ifølge Dr. John Gottman et hemmeligt middel for det følelsesmæssigt tæt forbundne og intelligente par – tjek videoen her:

 

Søger I parterapi på Frederiksberg centralt i København?

Jeg håber, at dette indlæg om reparationsforsøg i parforholdet kan bidrage og inspirere dig til et bedre parforhold. Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dkog har klinik på Frederiksberg centralt i København.

 

Med ønsket om en rigtig god dag til dig,

 

Brian Carmohn Späth

Psykoterapeut MPF - Frederiksberg

 

OM PARTERAPI- KLIK HER

BOOK TID - KLIK HER