Parterapi skam

Skam – smertefuld følelse af at være forkert

Få hjælp til svære følelser og skam hos psykoterapeut på Frederiksberg

Skam er en vigtig følelse, som hjælper os med at regulere vores adfærd i grupper, så vi ikke bliver udstødt af flokken og efterladt alene. Vi har som mennesker brug for andres accept og for at vide, at vi er ønsket og værdsat som den, vi er. Hvis andre ikke holder af os, risikerer vi at blive afvist og udstødt, og det er meget ødelæggende, da det er et grundlæggende behov for os mennesker at være en del af et socialt fællesskab.

Nogle gange kan følelsen af skam hæmme vores adfærd og vores evne til at vise sårbarhed. Ved at blive bedre til at forstå, hvordan følelsen af ​​skam fungerer, kan vi få et bedre forhold til vores egen skam og opleve mere frihed som mennesker.

Det er værd at huske, at skam  har en plejende, beskyttende, socialiserende funktion i familien, blandt vennerne, på jobbet og i kontakten med vores medmennesker.

Hvad er forskellen på skyld og skam?

Skyld og skam minder meget om hinanden, og det er vigtigt at adskille de to følelser. Ved skyld er det vores samvittighed, der er i fokus, og skylden forbinder sig til konkrete handlinger. Du føler derfor skyld over for noget specifikt, som du har gjort, og som du ved du ikke burde gøre, dvs. at skylden er forbundet til en handling. Skammen derimod grundlægges i en meget tidlig alder og i samspillet med vores forældre. Den ligger dybt og ubevidst i os og kommer til udtryk i kontakten med vores relationer. Ved skam er det selve identiteten, det såkaldte ”selv”, der er i fokus, – er jeg okay som den, jeg er?

Skam belaster hele din organisme og kan give meget smertefulde tilstande i kroppen. Du kan føle dig forkert, kikset, ydmyget og ikke værdig til andres accept og kærlighed. Du kan føle dig svag, udsat og hjælpeløs og frygter måske at blive foragtet af andre mennesker, ”fordi du føler dig forkert og ikke god nok”. Skam er derfor en af de følelser, der bliver anset for at være meget ubehagelige at bære.

Skam: ”Jeg er forkert.” Skyld: ”Jeg har gjort noget forkert."

Skam, angst og lavt selvværd – trofaste følgesvende

Skam er en svær og smertefuld følelse, som vi efter bedste evne forsøger at leve med. Vi udvikler ubevidst nogle strategier som et forsvar mod det ubehag, som følelsen giver os. Det, vi dog har brug for, er at udvikle en bedre forståelse og tolerance for oplevelsen af ​​skam, så vi bedre kan håndtere den og ikke finder på destruktive metoder til at slippe af med følelsen.

Vi reagerer på skam på forskellige måder. I situationer, hvor følelsen af ​​skam ikke er så stærk, kan vi normalt håndtere det med det samme og reparere situationen. Når følelser af skam er stærkere og sværere for os at håndtere, reagerer vi ofte på forskellige måder for at beskytte os mod skammen.

Skam - psykoterapeut Frederiksberg?

Den schweizisk/amerikanske psykiater Leon Wurmser har beskrevet skamfølelser sådan her: ”Skam er en specifik form for angst, der udløses ved en virkelig eller indbildt fare for at blive udstillet, misbrugt, ydmygt – eller fordømt og afvist. Og bag skamfølelsen ligger der ofte en overvældende stor følelse af hjælpeløshed, der i barndommens land reelt var angstfyldt – ja rædselsvækkende – at opleve helt alene” (Wurmser, 1981).

Få hjælp til at få det bedre hos psykoterapeut på Frederiksberg i hjertet af København:

Psykoterapi kan hjælpe dig godt videre, hvis du oplever tegn på skam, angst eller lavt selvværd. Psykoterapi hjælper dig med at udvikle dit selvværd, sætte sunde grænser og øge omsorgen og ansvarligheden over for dig selv. Samtidig er det vigtigt, at du får bearbejdet dårlige oplevelser fra din opvækst og fortid. Kroppen husker, og du har ikke brug for en bagage, som tynger. Du vil med psykoterapi komme i bedre kontakt med dig selv, dine behov, dine grænser og opretholde en sund følelse af at være accepteret og elsket.  Skam - psykoterapeut Frederiksberg?

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk.

 

Med ønsket om en rigtig god dag til dig,

 

Brian Carmohn Späth

Psykoterapeut MPF - Frederiksberg

 

OM PSYKOTERAPI - KLIK HER

BOOK TID - KLIK HER