Bekymret mand sider på stranden

Hvad er panikangst?

Ved panikangst opleves en overvældende følelse af svær angst og panik. At opleve panikangst er meget ubehageligt og kommer som regel ud af det blå. Under panikken kan du være helt overbevist om, at du er ved at dø. Du kan mærke, hvordan hjertet slår ekstremt hurtigt eller hårdt, hvordan du får sværere og sværere ved at trække vejret, og hvordan du bliver svimmel.

Centralt for panikangst er, at det er en meget intens og fysisk ubehagelig oplevelse. Det er samtidig let at blive vildledt af tilstanden og ikke forstå, at det, der foregår, har en mental årsag og ikke en fysisk årsag.

 

Hvor længe varer et panikangst anfald?

Et panikangst anfald udvikler sig ofte i løbet af få minutter. Som regel varer anfaldet ikke mere end et par minutter. For dem, der oplever anfaldet, er det dog nogle meget smertefulde minutter. I de minutter øges angsten, indtil følelsen af angst når toppen (panik), hvorefter angstniveauet begynder at sænkes igen. Første gang, at du oplever et panikangst anfald, er det almindeligt at blive meget forvirret og bange. Det er en helt fremmed oplevelse, og hvis du ikke har følt det før, er det svært at vide, hvad der sker.

Panikangst anfaldet bliver ofte efterfølgende forbundet med bestemte steder og situationer, hvor du har oplevet det før. For eksempel kan du begynde at undgå butikker, situationer eller andre steder, hvor du tidligere har oplevet et panikangst anfald. Ved at undgå disse steder tænker man, at man kan undgå panikanfaldet.

Desværre fører dette ofte til, at problemet opretholdes, da undgåelsen af visse ​​situationer bidrager til at udløse angsten. Du lærer hjernen, at en effektiv måde at undgå angsten på er at undgå den situation, hvor man begyndte at føle den. Dette kan være begrænsende for det dig, da det kan gøre, at du ikke længere lever dit liv, som du gerne vil eller drømmer om. I de situationer kan det være godt at opsøge professionel behandling som for eksempel psykoterapi, hos en psykoterapuet eller psykolog, eventuelt kombineret med mindfulness (MBSR). I panikangst anfaldet oplever man ofte et eller flere af nedenstående symptomer.

 

Symptomer på panikangst anfald

> Svimmelhed
> Hjertebanken
> Åndedrætsbesvær
> Forvirring
> Angst for døden
> Følelser af uvirkelighed

 

Årsager til panikangst

Et panikangst anfald kan komme og gå. De viser sig ofte i perioder med høj stress, eller når du skal gøre ting, som du er meget nervøs eller bange for. De kan også forekomme efter traumer eller kriser i livet. Årsagerne til et panikanfald kan være forskellige. Nogle mennesker er gode til at mærke kroppen og når at reagere, når et anfald er under opsejling, mens det for andre kommer helt uventet.

Fælles for alle panikangst anfald er imidlertid, at kroppen overfortolker faresignalerne og dermed forbereder kroppen på det allerværste. Hos mennesker med panikangst kan man ofte se, at de har en øget årvågenhed og er meget opmærksomme på både kropslige fornemmelser (såsom puls og åndedræt) og indtryk fra miljøet (såsom andre mennesker, nødudgange, flugtveje osv.). De kan også have svært ved at fortolke de kropslige signaler på en realistisk måde. Panikangst anfald kan gå hånd i hånd med andre tilstande såsom social fobi og andre former for angstlidelser.

 

Panikangst behandling

Ved behandling af panikangst er det vigtig at forstå sine egne tanker og reaktionsmåder. Samtidig er det vigtigt at finde frem til de bagvedliggende årsager, som eventuelt ”vedligeholder” panikangsten. Ofte vil en del af en behandling indeholde en langsom eksponering, hvor du i små trin udsætter dig for situationer, hvor du selv tror, ​​at du får et panikanfald. Du kan også hos en psykoterapeut arbejde mere fokuseret med tanker og følelser knyttet til panikanfaldene. Nogle gange er det måske ikke selve panikanfaldet, der er det primære problem, og i disse tilfælde kan du arbejde med andre områder end bare panikanfaldet. Forhåbentlig hjælper et sådant fokus også med at lindre symptomerne, som er forbundet med selve panikangsten. For mange kommer og går panikangsten, i takt med hvordan deres mentale og fysiske tilstand generelt er. Det er ikke ualmindeligt, at man kun får panikangst et par gange og derefter ikke oplever det mere. Behandlinger for panikangst er i mange tilfælde effektive og bidrager til at kunne håndtere den yderst intense følelse.

 

Social fobi, angst og panikangst – trofaste følgesvende.

Udover panikangst findes der flere forskellige typer af angst og fobier. Fx generaliseret angst, helbredsangst, social fobi med videre. Hvis du oplever ubehag på grund af din angst eller din fobi, så kan samtaleterapi hos en psykoterapeut hjælpe dig. Psykoterapien kan hjælpe dig til at forstå angsten bedre, og du får konkrete redskaber samt viden, som du kan bruge i hverdagen. Du vil formentlig allerede efter få gange mærke en forbedring, og efterhånden lærer du at håndtere din angst anderledes.

 

Gode råd til at dæmpe din angst

> Lær dig selv og din angst at kende.
> Spis sundt, dyrk motion, og sørg for god søvn.
> Afspændingsøvelser/vejrtrækningsteknikker (Fx mindfulness MBSR, meditation & yoga).
> Find ro og undgå for meget stress i hverdagen.
> Vær åben omkring, hvordan du har det

 

Angstbehandling hos psykoterapeut på Frederiksberg:

Søger du en erfaren psykoterapeut på Frederiksberg centralt i København? Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk.

 

Med ønsket om en rigtig god dag til dig,

 

Brian Carmohn Späth

Psykoterapeut MPF - Frederiksberg

 

OM PSYKOTERAPI - KLIK HER

BOOK TID - KLIK HER