Generaliseret angst

 

Føler du dig stresset, deprimeret eller udbrændt?

Mens stress er en naturlig del af livet og ikke en sygdom, er udbrændthed en sygdomstilstand, der bringer svære livsvilkår med sig. Udbrændthed er ofte en tilstand, der opstår efter langvarige belastninger med stress uden tilsvarende perioder med hvile og restitution for kroppen. Tilstanden kan også opstå i kølvandet på en traumatisk hændelse, eller hvis man er i en ulykkelig eller utilfredsstillende situation, som man sidder fast i.

De fleste mennesker kan håndtere stress og belastninger i lange perioder, så længe der er tid nok til at komme sig. Hvis restitutionsperioden ikke er tilstrækkelig, øges risikoen for både fysisk og mental udmattelse, og der kan opstå udbrændthed.

De mennesker, der opfylder kriterierne for udbrændthed, lider ofte af en svær mental og fysisk udmattelse. En tilstand, som er yderst ubehagelig og begrænsende for den enkelte. Få timer i vågen tilstand og med dagligdags ting kan gøre personen både fysisk og mental udmattet. Kroppen føles tung, og svære følelser om ens livsituation og helbred følger ligeledes ofte i kølvandet af tilstanden.

Denne tilstand kan være svær at sætte sig ind i og forstå for ”almindelige” raske mennesker.

 

Dagligdagen med udbrændthed

Hvis du kæmper med udbrændthed, kan du have store vanskeligheder med at skulle passe ind i en ”normal” hverdag og rytme. Mindre sociale aktiviteter og/eller få timers arbejde kan virke overvældende og uoverkommelige. Bare det at skulle opretholde en almindelige hverdag med fx indkøb, pleje af venskaber/familie/partner og madlavning kan være rigeligt i sig selv – og måske, slet ikke muligt.

Dårlig samvittighed om ikke at slå til (skyldfølelse) og andre svære følelser bidrager for det meste ikke til en bedring af tilstanden.

Selvom du er fysisk udmattet og har mindre udholdenhed end normalt, er udmattelsen ofte primært på det mentale plan. Du er mentalt træt og kan have svært ved at forstå, hvad der sker med din krop og dit helbred generelt. Energien rækker kun til korte perioder, og du har behov for ekstra hvile og i usædvanligt og høj grad efter selv mindre aktiviteter.

 

Koncentrationsbesvær

Ved udbrændthed er det normalt vanskeligt at gøre flere ting på samme tid og fastholde ens koncentration og fokus gennem en samtale. Det er meget almindeligt at glemme det, du taler om, eller miste ord midt i samtalen. Du kan fx også gå ind på et værelse for at hente noget, men derefter have glemt, hvorfor du egentlig gik derind.

Det kan være sværere at huske navne, hvad du skal, hvor du har lagt dine ting, eller hvor du parkerede bilen. At skulle udføre noget under tidspres forværrer dramatisk din tilstand og udfordrer din hukommelse og koncentration samt udmatter dig.

 

Symptomer for udbrændthed

> Depression
> Angst
> Søvnbesvær & koncentrationsbesvær
> Følelse af svær fysisk og psykisk træthed
> Hovedet ”sover” og svært ved at tænke klart
> Lys, lyd, og/eller berørings følsomhed.

 

Behandling af udbrændthed

Hvis du føler dig udbrændt, er det vigtigt, at du henvender dig til din egen læge. Lægen vil kunne finde ud af, om der er tale om udbrændthed, depression eller anden form for sygdom.

I psykoterapi og behandlingen af udbrændthed arbejder vi på at styrke evnen til at komme sig og give viden om ens egne ressourcer og reaktionsmønstre. Vigtige dele i behandlingen af ​​udbrændthed er at lære at håndtere stress samt at arbejde med såvel ens egne som andres krav, forventninger og ofte grænsesætning. Vi arbejder ligeledes på at øge evnen til at handle på en måde, der gavner både trivsel, sundhed og en bedre livssituation.

Andre elementer i behandlingen af ​​udbrændthed kan være lette afspændingsøvelser samt metoder til håndtering af dine mange tanker samt angst og depression. Dette kan være i form af mindfulness-øvelser eller et 8 ugers MBSR-program (mindfulness-baseret stressreduktion). I kombination med psykoterapi er dette en særdeles effektiv måde at arbejde med kroppen og sindets helingsproces.

 

Hvad kan man selv gøre?

Mærk efter, og giv kroppen ro.

Meditation, mindfulness, yin yoga, restorativ yoga såvel som gåture er aktiviteter, som bidrager til at aktivere det parasympatiske nervesystem, der fremmer de reaktioner, som foregår i hvile og genopbygger balancen i kroppen.

Vær opmærksom på at sætte sunde grænser, lyt til kroppens signaler, og tag alle de pauser, du har behov for.

 

Brug for hjælp?

Af og til har alle brug for at række ud og bede om hjælp – det er ikke en svaghed, men en styrke. Du kan med fordel vælge professionel hjælp, både som pårørende og som dig som oplever udbrændthed.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål. Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk.

 

BOOK TID - KLIK HER